Mijn muziekbiografie


Wie is Estella?

Estella werd geboren in 1965 in de Limburgse grensstad Venlo. Vanaf haar achtste speelt ze muziek. Ze heeft een gedegen conservatoriumachtergrond en studeerde zowel in Maastricht als Alkmaar. Ze specialiseerde zich vooral in piano, maar speelt ook andere instrumenten met verve. Zo begeleidt ze zichzelf regelmatig met de ´trekzak´. Estella was ook actief op het gebied van kunst en drama, maar een carrière in de muziek lag het meeste voor de hand. Het werd een grillige loopbaan met popmuziek, reggae, blues tot punk. Jarenlang speelde ze in tal van bands en speelde voornamelijk de muziek van anderen. Zoals in de big band van Lee Towers en als pianiste bij de dansschool van Barrie Stevens. Ze was erg actief in het bandjescircuit o.a. in Amsterdam en Venlo, speelde in hotels en op feesten en partijen.


Muzikale loopbaan als singer-songwriter

In 2002 begon Estella Martiko als singer-songwriter. Ze was wel al langer bezig als singer-songwriter, maar niet voor het grote publiek. Op een bepaald moment vond ze het tijd om over de eigen schaduw heen te springen. Ze formeerde haar eigen band en trad vanaf toen met haar eigen nummers voor het voetlicht. En met succes. Het resulteerde o.a. in een top 10 positie bij L1 en succesvolle optredens op grote evenementen zoals het Park Festival in Venlol. Vele bekende mensen in de muziekindustrie herkenden meteen haar talenten. Ze werd o.a. gepromoot door Glenn Corneille † die haar ´bijzonderheid´ al snel in de gaten had. Ze speelde in die periode samen met bekende artiesten zoals Arno Adams. Ze kreeg niet alleen veel aandacht in de pers, maar ook veel waardering van het publiek. Estella overtuigt namelijk op het podium, omdat ze zonder opsmuk en echt is.

Sinds 2008 woont en werkt Estella in Maastricht. Ze heeft in de tussentijd ook in het Maastrichtse tal van optredens op haar naam staan. Door de geboorte van haar derde kindje was het echter even wat rustiger rond Estella Martiko. Haar eerste band werd opgeheven en sinds 2010 heeft ze een nieuwe band om zich heen geformeerd. Met haar nieuwe band en een tweede cd op komst, zullen we weer binnenkort veel van horen. Er worden op dit moment verschillende nieuwe optredens gepland.


Bloot geven

Als je naar de muziek van Estella luistert, zul je snel merken dat ze niet bang is om zichzelf muzikaal bloot te geven en kwetsbaar op te stellen. Estella Martiko geeft toehoorders toegang tot haar eigen gedachten en gevoelens. Daardoor zijn haar optredens intiem, soms rauw, maar altijd oprecht. Je voelt de passie waarmee ze haar eigen songs maakt. De stijl van Estella is echter niet in één woord te vatten. Denk aan een verrassende combinatie van groovy jazz, blues, flamenco met een knipoog en zwoele, zuidelijke autobiografische ballads.


Rode port op de piano

Estella schrijft haar nummers vaak ´s nachts met een glas rode port binnen handbereik. Als ze ergens over ligt te broeden, kan ze toch niet slapen. Waar andere singer-songwriters zoeken naar akkoorden en worstelen met dichtregels, plukt ze haar songs als het ware kant en klaar uit de lucht. Daarvoor schrijft ze alles op kleine stukjes verfrommeld papier, de achterkant van bierviltjes of in de kantlijn van de krant. Snel en haastig noteert ze flarden van wat komen gaat. Ook de muziek noteert ze ´on the fly´via een paar akkoorden. Op een bepaald moment komt alles samen en is er een nieuwe complete song. Die songs hebben altijd wat te vertellen. Ze gaan over onzekerheid, over relaties, over ouder worden, over verliefdheid.


Eerste CD

In 2004 verscheen haar eerste cd YOU & I . Dat was een erg persoonlijk document met als centrale thema het ´zoeken´. De cd werd erg goed ontvangen en verkocht prima.


Tweede CD

Op dit moment is Estella met haar nieuwe band druk aan het repeteren voor haar tweede cd. Er zijn inmiddels prachtige songs geschreven. Fantastische composities en teksten die vanuit het hart werden geschreven. De duidelijke boodschap: loslaten. De song ´beautiful daughter´ schreef Estella speciaal voor haar dochter Mowitha. De cd wordt ook opgedragen aan Glenn Corneille†.

Wilt u de realisatie van onze nieuwe cd sponseren? Lees hier meer